Kan et forbrukslån få meg ut av gjeldsfellen?

Gjeldsfellen. Et skremmende ord som er aktuelt for svært mange nordmenn, og som nok holder nattesøvnen borte fra minst like mange. Med lån på alt fra bil, båt og hytte til bolig og studier, så er de fleste av oss såkalte «gjeldsslaver» – i skrivende stund er nordmenns samlede gjeld på over 3.100 milliarder kroner! Selv om majoriteten av denne gjelden blir betalt i sine respektive avdrag hver måned, så har nordmenns gjeld mer enn fordoblet seg i størrelse de siste ti årene. Kan mengden forbrukslån være litt av skylden i dette?

Forbrukslån er det siste man trenger hvis man sliter økonomisk

Størsteparten av gjelden som nevnes innledningsvis er naturlig nok boliglån, og derfor den svimlende summen. De fleste forbrukslån som tilbys er på størrelser mellom 100 000 til 150 000 kroner. Men er dette noe man trenger når man allerede sliter økonomisk, og kanskje er i en aldri så liten gjeldsfelle? I de aller fleste tilfeller er det et forbrukslån eller et kredittkort som fikk en inn i gjeldsknipen i utgangspunktet, så det kan være vanskelig å se for seg at et nytt forbrukslån skal løse noe. I de aller fleste tilfeller vil dette kun forverre situasjonen, og gjøre det enda vanskeligere å bli gjeldfri.

Man tenker kanskje at man bare skal låne litt ekstra for å betale ned noen regninger man sliter med. Problemet er at dette har man kanskje gjort ved et par anledninger allerede, og hvis man allerede sliter med å behandle den gjelden/de regningene man har, så blir det neppe noe enklere når rentene og avdragene begynner å tikke inn på nok et forbrukslån. Rådet er derfor enkelt – det finnes ingen enkel vei å komme seg ut av gjeldsfellen på, og det å ta opp flere forbrukslån er aldri en god løsning, eller en løsning i det hele tatt.

Men, det kan være en løsning …

Vi sa nettopp at et forbrukslån aldri kan få deg ut av gjeldsfellen, men det er ikke hele sannheten. Hvis man tar opp et forbrukslån til refinansiering, så kan det være nettopp dette som redder deg. Det man gjør da er å ta opp et nytt lån med lavere rente for å betale ned all den gjelden man har. Økonominettstedet Forbrukslån.no er et godt sted å starte ettersom nettsiden tar for seg de fleste bankene i Norge som tilbyr forbrukslån. Ved å gjøre det på denne måten vil man kun måtte forholde seg til én kreditor, noe som sparer deg for bry, og ikke minst penger i form av sparte rente- og gebyrkostnader. Dette er den eneste fornuftige måten et forbrukslån kan bidra til når det gjelder det å komme seg ut av gjeldsfellen.

Det som er ekstremt viktig hvis man tenker å refinansiere, er at man ikke tar opp ekstra lån. Man skal kun låne eksakt det beløpet som er nødvendig for å betale ut de kreditorene man allerede har. I mange tilfeller vil man kunne spare månedlige summer på å samle all gjelden under ett tak, og i enkelte tilfeller vil man kunne bli gjeldfri flere år tidligere enn hvis man ikke hadde refinansiert gjelden til et nytt forbrukslån. Husk bare at du ikke må ta opp mer gjeld underveis i nedbetalingen, hvis du har et håp om å virkelig komme deg ut av gjeldsfellen!

Viktig hvis man ønsker refinansiering av gjeld

Det som er viktig å tenke på hvis man merker at man begynner å henge etter på nedbetalingen av gjeld, er at man refinansierer på et tidlig stadium. Dette fordi at det vil være svært vanskelig å få refinansiert hvis kravene har gått så langt at de har gått til inkasso og ført til betalingsanmerkninger, rett og slett fordi man da vil få avslag på søknaden hos de fleste banker. Grunnen til dette er at man da har vist tegn på at man er en dårlig betaler, og bankene vil derfor ikke ta den risikoen slik at det blir de som sitter igjen med at du ikke betaler regningene dine. Sjekk for øvrig refinansieringskalkulatoren på Penger.no dersom det er bolig du ønsker å refinansiere.

Refinansiering bør man gjøre så snart man har smålån eller kredittkort hos flere kreditorer. Du vil nesten garantert spare penger på å samle all gjelden under ett og samme lån, selv om renten kanskje ikke er så veldig mye lavere. Det vil også gjøre det enklere for deg å holde oversikten under nedbetalingen, og kanskje gi deg litt ekstra motivasjon på veien.

Ressurser:
https://www.forbrukerradet.no/forside/okonomi-og-betaling/bank/sjekkliste-forbrukslan/